VIR Vezetői Információs Rendszerek Szolgáltató Zrt.

IBM Megoldások - API gazdaság és Analitika

API gazdaság és Analitika

Mi az az API gazdaság?

Application Programming Interface (API): az alkalmazásprogramozási interfész egy program vagy rendszerprogram azon eljárásainak (szolgáltatásainak) és azok használatának dokumentációja, amelyet más programok felhasználhatnak. Egy nyilvános API segítségével lehetséges egy programrendszer szolgáltatásait használni anélkül, hogy annak belső működését ismerni kellene.

Az API segítségével hozzáférést engedünk kiválasztott adatainkhoz és eljárásainkhoz. Az API gazdaságban jellemzően ezt harmadik fél részére tesszük elérhetővé, térítésmentesen vagy díjazás ellenében. A díjazás ellenében történő API hozzáférésnek jellemzően havidíjas, tranzakció- vagy adatmennyiség alapú fizetést, illetve ezek kombinációját állítunk be.

Ahhoz, hogy lássuk, API gazdaságunk termelése és értékesítése milyen állapotban van, erős analitikai képességekkel kell felruháznunk ezt a környezetet, mely megmondja:

 • melyek azok a kiajánlott területek, melyek jól vagy rosszul teljesítenek
 • API hozzáférések, lekérések időbeli tendenciái
 • mik az aktuális bevételek, mire számíthatunk a jövőben
 • stb...

Az API gazdaságot az alábbiakban egy országos szintű turisztikai rendszeren keresztül mutatjuk be.


A turisztikai API rendszer

Az API rendszer segítségével az utazást szervező szolgáltató az utazó - mint ügyfél - által megadott paraméterek alapján gyűjtést végezhet, hogy például az utazási céljához milyen közlekedési eszközzel és milyen útvonalon juthat el, milyen szálláshelyek elérhetőek, milyen szolgáltatások közül választhat, milyen rendezvények lesznek a közelben az ott tartózkodása idején stb. Az utazó preferenciáinak megfelelő találatokat az API rendszer automatikusan, a hozzá a nyílt turisztikai API szolgáltatáson keresztül kapcsolódó turisztikai szolgáltatók rendszereiből gyűjti össze. Az adatokat nem a gazda API rendszere állítja elő, az csak egy „piacot” biztosít, ahol az egyes turisztikai szolgáltatók, mint kínálati, más turisztikai szolgáltatók - közvetve az utazók - pedig mint keresleti oldal jelennek meg.

Funkcionális ábra

API - funkcionális ábra

Turisztikai API architektúra

Turisztikai API architektúra

A turisztikai szereplők összekapcsolása

A nyílt turisztikai API rendszer specifikálásával, implementálásával és mind a turisztikai szolgáltatók, mind a külföldi és belföldi utazásszervezők, turisztikai aggregátor portálok, startupok számára elérhetővé tételével elősegíti egy teljesen összekapcsolt hálózat létrejöttét, amely a Nyílt turisztikai API rendszer alapjaként képes:

 • egy turisztikai közös, strukturált (gépi) nyelv biztosítására,
 • minden szereplő között a gyors, strukturált, hatékony kommunikáció megteremtésére,
 • a kereső és felfedező API funkciók segítségével a teljes utazást lefedő ajánlatok szintetizálására,
 • foglalási folyamatok automatizálására,
 • jogosultságokkal védett, anonim felhasználói profilok létrehozására, kezelésére,
 • és mesterséges intelligencia segítségével generált ajánlatok automatikus készítésére.

Közös, szabványos nyelv.

Az új, közös gépi nyelv előnye, hogy megteremti az egységesített kommunikációs formát az összes csatlakozó turisztikai szereplő között.

A projekt során figyelembe veendő API szabványok:

 • OpenAPI (www.openapis.org)
 • Open TravelAllianze (www.opentravel.org - OTA)
 • W3C szabványok, szemantikus web
 • OAuth 2.0 (oauth.net)
 • Nemzeti Turisztikai Adatbázis - SOAP (XML) API
 • Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatstruktúrái

A szállásfoglalás folyamata (Hipmunk-lekérdezés)

API - szállásfoglalás folyamata

Infrastruktúra implementáció

API - infrastruktúra implementáció
IBM szoftverek a megoldásban: IBM API Connect

Az IBM API Connect alkalmazás felgyorsítja és hatékonnyá teszi a különböző API-k bevezetését, integrálását. Teljes menedzsment megoldást ad az API életciklusának mind a 4 aspektusára: létrehozás, futtatás, menedzselés és titkosítás.

 • Gyors API létrehozás: meglévő funkcionalitás, back-end adatforrások feltérképezése és új API-k akár automatikus létrehozása létező API sémák alapján.
 • API testre szabás: API-k gyorsabb tervezése, módosítása, megvalósítása és terjesztése.
 • Menedzselés és monitorozás: API használati statisztikák és analitika valós időben, hogy azonnal reagálni lehessen az új lehetőségekre.
 • API használat biztonságos kezelése: Az API-k kezelése különböző szintű jogosultságokkal jár, így pontosan tudható, hogy ki, mikor és milyen gyakran hívta az egyes API függvényeket.
 • Részletes eredmények: Az API használat alapján részletes eredmények, elemzések nyerhetők ki a rendszerből az API minőségével és a felhasználói szokásokkal kapcsolatban, amelyek dinamikusan lehetővé teszik a visszacsatolást az API tervezésére.
IBM szoftverek a megoldásban: IBM Cloud Pak for Integration

Az IBM Cloud Pak csomagjai azonnal használatba vehető, Red Hat OpenShift konténerizált csomagok formájában tartalmazzák az adott feladatkör megoldásához kínált IBM szoftvereket.

Az IBM Cloud Pak for Integration tartalma:

API - IBM Cloud Pak for Integration
IBM szoftverek a megoldásban: IBM Websphere Application Server

A projekt az IBM WebSphere Application Server

 • telepítésével,
 • konfigurálásával,
 • integrálásával

optimalizálja az alkalmazás szerver réteget, az egyes Java containerek összehangolt működését, lehetővé teszi a microservice architektúra létrehozását.

Az IBM DataPower Gateway és az IBM WebSphere Application Server szoros integrálása szükséges.


IBM szoftverek a megoldásban: IBM Cognos Analytics

Az IBM Cognos Analytics riportkészítő és elemző eszköz, mely biztosítja többek között a grafikus megjelenítések széles tárát, kalkulációk és függvények használatát, az adatokban történő lefúrást akár tétel szintig, dimenzióváltást, „fogd és vidd” funkciót, amellyel a felhasználók egyszerűen az objektumokat áthúzzák a jelentéskészítő ablakba. A jelentés elrendezése automatikusan alkalmazkodik, és a jelentés-objektumok hozzáadására, illetve eltávolítására átrendeződik.

Az IBM Cognos Analytics nyújtja a vezetők és üzemeltetők részére a rendszerben keletkező adatokról a lekérdezéseket, elemzéseket.

Az eszköz képes arra, hogy kiemelje a határértéktől való szignifikáns eltéréseket, ennek beépítése a riportokba elvárás a fejlesztés során.

IBM Megoldások

A weboldalon sütiket használunk statisztikák készítése érdekében!