VIR Vezetői Információs Rendszerek Szolgáltató Zrt.

IBM Megoldások - IBM DBA és analitika

IBM DBA és analitika

A VIR Vezetői Információs Rendszerek Zrt. megoldása összekapcsolja az IBM Digital Business Automation és Analytics platformokat robosztus megoldássá, ahol az üzleti folyamatok azonnali riportok, dashboardok segítségével vannak felügyelve, így a menedzsment teljeskörű pillanatképpel rendelkezik a szervezet hatékonyságáról a megalapozott döntéshozatalhoz.

Architektúra
Infrastruktúra implementációs ábra (javaslat)
IBM infrastruktúra implementációs ábra

A fenti ábra egy lehetséges architektúra implementációt mutat be. A rendszer architektúráját a részletes felmérés, kutatás eredményeit figyelembe véve kell megtervezni és implementálni, azokkal a kiválasztott eszközökkel, amelyek legjobban megfelelnek a célkitűzések elérésére.

Saját és ismert iparági tapasztalatok alapján az Application és DB szerver clusterre az IBM Case Manager és Filenet megoldásokat ajánljuk, IBM Digital Business Automation licencelésben (lásd később).

Az Adatfolyam (Data Stream) feldolgozó elsődleges célja, hogy kiszolgálja a különböző és időben változó API-k összekötését denormalizált streamek segítségével. A Manager node az adatfolyam klaszter menedzselésért felel, a name node rendszerek tartalmazzák az összes adminisztratív adatot, amely szükséges ahhoz, hogy az egyes Data node szerverek által tárolt adatfájlok értelmezhetők legyenek. A Data node szerverek végzik a beérkező adatfolyamok (streams) feldolgozását és megfelelő adatfolyamokba való transzformálását. Az ábra többi része egy klasszikus webes magas rendelkezésre állású, 3 rétegre szétbontott kiszolgáló környezetet jelenít meg. Ezen keresztül történik az API-k kiszolgálása is.

A rendszer tervezése és megvalósítása során alakul ki a fizikai és logikai infrastruktúra. Az ezzel szemben támasztott alapvető műszaki elvárások:

 • skálázható, a várt terhelést kezelni képes architektúra,
 • magas elérhetőségű és redundáns működést biztosító architektúra kialakítás,
 • a biztonságos adatkezelést biztosító hálózati szegmensek elkülönített kezelése.

Az architektúra ábra (jellegéből adódóan, hiszen a szerver környezetet ismerteti) nem tartalmazza a rendszer kliens oldali riporting megoldását. Ehhez az IBM Cognos Analytics megoldásokat ajánljuk, „Data Science & Business Analytics Platform Flexpoint” licencelési formában (lásd később).

IBM Digital Business Automation

Az IBM® Digital Business Automation egyszerű megoldást kínál az IBM portfólió kulcskínálatainak megszerzésére és felhasználására az üzleti műveletek minden szempontjának digitalizálására, beleértve a munkafolyamatot, a döntéseket, a tartalmat és az adatrögzítést.

A termék egyszerűsített csomagolást és engedélyezést tartalmaz, amely a processzor értékegységeken (PVU) alapul. A megvásárolt PVU jogosultságok a kínálat minden termékénél használhatók igény szerint. Ez segíthet az új üzleti automatizálási megoldások bevezetésének és növekedésének, tervezésének egyszerűsítésében.

A jelenlegi versenypiacon a digitális vállalatok szoftverautomatizálást alkalmaznak, hogy magasabb bevételt érjenek el, mint a hagyományos társaik. Az automatizálás maximalizálja a bevételt azáltal, hogy feltárja az ügyfél élményét, miközben csökkenti a költségeket. A Digital Business Automation az üzleti tevékenység valamennyi aspektusának digitalizálásához lehetőségeket kínál, a munkaerő digitális munkaerővel történő kiterjesztésével, hogy lehetővé tegye a vállalkozások növekedését.

Munkafolyamat: Az IBM Business Process Manager (IBM BPM) és az IBM Case Manager automatizálja a folyamatokat és az ügyeket az agility, a láthatóság és az üzleti műveletek közötti összhang érdekében.

Döntések: Az IBM Operational Decision Manager (ODM) automatizálja a szakpolitikákat és döntéseket több millió üzleti szabály kezelésével és gyors üzleti változásokkal.

Tartalom: Az IBM FileNet® Content Manager vállalati tartalomkezelést biztosít a biztonságos hozzáférés, az együttműködési támogatás, a tartalomszinkronizálás és a megosztás, valamint a mobil támogatás érdekében, hogy a felhasználók minden csatornán és eszközön részt vegyenek.

Adatfelvétel: Az IBM Datacap automatizálja az adatok kinyerését a dokumentumokból azáltal, hogy a szükséges üzleti adatokat több millió dokumentumból rögzíti az alapvető üzleti műveletek lehetővé tétele érdekében.

Jelen projekt keretében a Filenet és a Case Manager kerülne bevezetésre – azért ajánljuk ezt a licencelést, és nem külön-külön termékenként, mert így a csomagban levő termékek a megvásárolt PVU mennyiség kihasználásával szabadon csereberélhetők.


IBM DATA SCIENCE AND BUSINESS ANALYTICS PLATFORM

Esetünkben ez a Cognos termékek rugalmas licencelése ún. Flexpoint-ok vásárlásával.

Az egyeztetett riporting követelményeket a Cognos Analytics termékcsalád teljesíti.

Az IBM Cognos Analytics riportkészítő és elemző eszköz, mely biztosítja többek között a grafikus megjelenítések széles tárát, kalkulációk és függvények használatát, az adatokban történő lefúrást akár tétel szintig, dimenzióváltást, „fogd és vidd” funkciót, amellyel a felhasználók egyszerűen az objektumokat áthúzzák a jelentéskészítő ablakba. A jelentés elrendezése automatikusan alkalmazkodik, és a jelentés-objektumok hozzáadására, illetve eltávolítására átrendeződik.

Az IBM Cognos Analytics nyújtja a vezetők és üzemeltetők részére a rendszerben keletkező adatokról a lekérdezéseket, elemzéseket.

Az eszköz képes arra, hogy kiemelje a határértéktől való szignifikáns eltéréseket, ennek beépítése a riportokba elvárás a fejlesztés során.

Az IBM Data Science and Business Analytics platform segítségével:

 • sokkal pontosabb tervek, előrejelzések és költségvetés készíthető,
 • adatok modellezése, analízise, jelentések készítése egy egységes platformon,
 • a strukturált és nem strukturált adatok felfedezése,
 • prediktív vizualizációk készítése,
 • üzleti döntések optimalizálása a megadott paraméterek mentén,
 • központi monitorozás és teljesítmény felügyelet.

Javasolt IBM termékek
Cikkszám Termék megnevezése
D1WXELL IBM Digital Business Automation Enterprise Processor Value Unit (PVU) License
D1WRELL IBM Data Science and Business Analytics Platform 1000 Flexpoints License + SW Subscription&Support 12 Months

Infrastruktúra követelmények

A közös (=shared) szerver storage-nak a következő feltételeknek kell megfelelnie:

 • gyors (>=2 Gb/sec) elérési sebesség,
 • többszintű (tiered) adattárolási lehetőség,
 • SSD és SAS/Nearline SAS lemezek támogatása,
 • az alábbi RAID szintek támogatása: RAID1, RAID10, RAID5, RAID6,
 • monitorozási lehetőség / adminisztrációs felület.

A backup storage-nak következő feltételeknek kell megfelelnie:

 • gyors (>=1 Gbit/sec) elérési sebesség,
 • SMB/CIFS, NFS és AFP protokoll támogatása,
 • magas biztonságú adattárolás (RAID1, RAID10, RAID5, RAID6 szintek támogatása),
 • monitorozási lehetőség / adminisztrációs felület.

Hálózat

A DMZ alhálózat internet kapcsolata

A DMZ alhálózatot olyan sebességű internet kapcsolattal kell üzemeltetni, amely garantálja a kapcsolat stabil működését és átviteli sebességét, belföldi adatforgalom esetén biztosítja a legalább 100 Mbit/sec feltöltési és letöltési sebességet.

A DMZ és a védett alhálózat közötti kapcsolat

A két üzemeltetési alhálózat között nagy sebességű hálózati kapcsolatra van szükség, így egy szerverfarmon belül kerülnek elhelyezésre a szerverek.

Legalább 1 Gbit/sec sebességű hálózati komponensek kerülnek felhasználásra, a működés szempontjából kritikus pontokon redundáns kapcsolati megoldásokkal.

IBM Megoldások

A weboldalon sütiket használunk statisztikák készítése érdekében!