VIR Vezetői Információs Rendszerek Szolgáltató Zrt.

IBM Megoldások - IBM Planning Analytics

IBM Planning Analytics


Az IBM Planning Analytics szoftvere egy olyan mesterséges intelligenciával támogatott tervezési megoldás, amely segítségével túlléphetők a manuális tervezés határai. Vállalati tervezési folyamatait leképezve gyorsabban és pontosabban készíthetünk terveket.

Rugalmas modellezés

Segítségével:

 • - túlléphetők a manuális tervezés határai
 • - készíthető:
  • hagyományos pénzügyi tervezés-elemzés
  • értékesítési tervezés-elemzés
  • gyártási tervezés- elemzés
  • logisztikai tervezés-elemzés
  • műszaki területek tervezése
 • - folyamatosan felügyelheti és megfigyelheti a vállalat pénzügyi és üzemeltetési teljesítményének alakulását.

Tekintse meg hogyan értékelték a G2 által megkérdezett felhasználók az IBM Planning Analytics with Watson megoldását.

A Watson mesterséges intelligencia alapú tervezési megoldás azzal támogatja a vállalkozásokat, hogy lehetővé teszi a tervező-elemző munkatársaik számára, hogy kevesebb időt tölthessenek a nagy mennyiségű adat manuális összesítésével, így több idő jusson az elemzésre, valamint más magasabb szintű feladataikra.

OLAP adatszerkezetek

A Planning Analytics integrálja az üzleti tervezést, a teljesítmény visszamérést és az operatív adatokat, hogy a vállalatok a földrajzi elhelyezkedéstől és a szerkezettől függetlenül optimalizálni tudják a tervezési kapcsolattartást, ezzel együtt az üzleti eredményességüket is.

A Planning Analytics szoftvere az adatok azonnali láthatóságát, az együttműködési folyamatokon belül lehetőséget nyújt a tervezési felelősség delegálására, ezzel számonkérhetőséget és az információk konzisztens nézetét biztosítja. A vállalati tervezés központjában összefutó adatok segítik az üzemeltetési folytonosság gyors stabilizálását, valamint az új lehetőségek kihasználását a vezetők számára.

Integrált felhasználói felület
Tervezés

A tervezés megkezdéséhez elegendő csupán a Planning Analytics webes felületén, vagy Excel munkafüzetünkben elkészítenünk terveinket, vizsgálandó folyamatainkat, szcenárióinkat. Az IBM Planning Analytics ezután a prediktív képességekkel rendelkező mesterséges intelligencia segítségével segít előállítani a megfelelő tervet, és az ahhoz szükséges lépéseket. A terven végzett módosítások újraszámított eredményei azonnal láthatók a felületen, ráadásul semmilyen külső szoftverre nincs ehhez szükségünk, mert a Planning Analytics robosztus dashboard funkciója minden szükséges funkcionalitást tartalmaz.

Analitikai ciklus

Az elkészült kimutatások rendkívül vizuálisak, könnyen bemutathatóak. A tervező OLAP adatszerkezet lehetővé teszi, hogy a részterveket az azokat jellemző saját üzleti hierarchiák (dimenziók) mentén kerüljenek kiszámításra, ilyen például az általános főkönyvi struktúra és az arra felépített eredménykimutatás.

Döntéshozatal

A TM1 történetileg mindig is többdimenziós adatszerkezetekben tárolt és számított, de a Planning Analytics jelenlegi verziójában újdonságként hat a tervezési elemek tulajdonságaiból felépíthető ún. virtuális dimenziók használata, ezzel gyorsítva a fejlesztési, modellezési időt, és biztosítva a dinamikusabb, gyorsabb elemzést, riportolást.

A webes Workspace felületen drag-and-drop módszerrel hajtható végre mind a fejlesztés, mind pedig a nézetek összeállítása. A webes felület az eszköztárával képes kiszolgálni a rendszer összes felhasználóját, ugyanabban az eszközben történik a fejlesztés, az adatgyűjtés és a tervezési folyamat utolsó lépésének tekinthető beszámolókészítés is.

Webes workspace

Kinek és miért éri meg váltani?
 • Az Önök vállalata is Excel-file-okban tervez?
 • Esetleg gondot okoz időnként a pontos verziókövetés és file küldés?
 • Biztosak benne, hogy csak a jogosult felhasználók férhetnek hozzá a vállalati szintű terveikhez?

A legtöbb vállalat a tervezési feladatokat elosztottan látja el, szakterületek a saját terveikért felelősek, a központi kontrolling konszolidál és tervezi a saját felelősségi körükbe tartozó irányítási és vállalati szinten tervezendő adatokat, de jellemzően kezelik a központi érvényesítésű paramétereket is, mint például várható devizaárfolyamok.

Rugalmas modellezés

A Planning Analytics úgy támogatja a testre szabott tervezési folyamatokat, hogy közben az adataik egy központi adatbázisban kerülnek tárolásra, amelyre igazak az általánosan elvárható fő jellemzők, mint a

 • biztonságos adatkezelés és finoman hangolható hozzáférési szintek kialakítása,
 • gyors, képlet alapú számítások,
 • tervezési határterületek között, valamint a betöltés és adatkitárolás ETL eszközzel való támogatása,
 • az adatok pontos verziókezelési képessége,
 • a felhasználói adatrögzítések visszakereshetősége

A szoftver egy kontrolling szemszögből jól használható eszköz, amelyben az adattáblák nem csupán háttértárolók, de a tervező felhasználók által forgathatók, szűrhetők, diagramokká alakíthatók és vissza, összeszinkronizálhatóak, illetve tartalmaznak különféle beépített kalkulációs logikákat és formázásokat. Természetesen a dinamikus átalakítások kiindulópontja jellemzően 1-1 jól kialakított, a felhasználók számára kiajánlott alapértelmezett nézet.
A fejlett, testre szabható dashboardok előállításának képessége miatt a jelenlegi tapasztalatok szerint a Planning Analytics teljes mértékben megállja a helyét önkiszolgáló vizuális elemző és beszámoló eszközként.

Tervezési idő

A megkérdezett ügyfelek beszámoltak arról, hogy a költségvetési és tervezési idők 63%-kal, illetve 70%-kal csökkentek, valamint több mint egymillió dollárt takarítottak meg. A mesterséges intelligencia által végzett számításokban nem keletkezhetnek hibák, és szinte azonnal végez az egyébként roppant időigényes munkával, így a szakembereknek már csak az eredmények elemzésére kell összpontosítaniuk.

Érdemes kiemelni, hogy a Planning Analytics jelenlegi képességei nem csupán a TM1 tervezési erősségeit hivatott folytatni, hanem sok szállal kötődik az IBM Watson elemzési és megjelenítési megközelítéséhez, valamint a Cognos Insight vizuális funkcióihoz.

Az IBM Planning Analytics továbbá könnyen integrálható bármely piacvezető ERP/főkönyvi szolgáltatásához, adatbázishoz, kapcsolódó adatforrásokhoz vagy API-khoz.

Tervezési folyamat
Rugalmas telepítés

Az IBM Planning Analytics alkalmazható egyaránt lokálisan a számítógépünkön, a felhőben, vagy akár az IBM Cloud Pak for Data rendszerben.Újdonságok:
A szoftver számos olyan apró, de a mindennapos használat során nagy könnyebbséget jelentő módszert biztosít, mint például a:
 • leíró szöveges tulajdonságok értékének megjeleníthetősége,
 • többszintű és/vagy dinamikus szűrések alkalmazása, vagy akár
 • az aszimmetrikus nézetek kialakítása.
Ilyesmire korábban csak jelentős korlátokkal vagy többletmunkával volt lehetőség, amely végre az Önök számára is elérhetővé vált!

IBM Megoldások

Kapcsolat:

Bánki Zsolt, +36 20 823 5807

banki.zsolt@virzrt.hu

A weboldalon sütiket használunk statisztikák készítése érdekében!