VIR Vezetői Információs Rendszerek Szolgáltató Zrt.

IBM BAW-RPA megoldások Excellel

Folyamat automatizálás az IBM Business Automation Workflow és Excel haladó felhasználásával

Az IBM Business Automation Workflow (BAW) egyetlen integrált munkafolyamat-megoldásban ötvözi az üzleti folyamatok kezelését és az ügykezelési képességeket. Egyesíti az információs folyamatokat, és a felhasználók 360°-os képet nyújtanak a munkáról, hogy elősegítsék a sikeresebb üzleti eredményeket. A BAW mind felhős előfizetésben, mind pedig helyben telepített konfigurációban elérhető.

Az IBM BAW tartalmazza a dokumentum-orientált munkafolyamatok kezeléséhez szükséges termékeket:

IBM RAW munkafolyamatok
Automation Anywhere

Az RPA komponenst ("Tasks") az IBM külön csomagban értékesíti, mivel harmadik fél (Automation Anywhere) által gyártott megoldást tartalmaz.

Az IBM RPA megoldás ismertetője: www.virzrt.hu/rpa


Az üzleti probléma

Ügyfelünk megoldást keresett kézzel vezérelt, időrabló és mélyebb gondolkodást nem igénylő pénzügyi folyamat-adminisztrációjának automatizálására. A folyamat különböző rendszerekben történő adatfeltöltés és lekérdezés, jóváhagyási lépések között Excel alapú adatmanipulációkból, konverziókból (pl. kontírozás), Excel pivot tábla alapú kimutatások feldolgozásából áll.

Olyan megoldás kialakítására volt szükség, melynek módosítása IT szaktudást nem igényel, üzleti folyamatszervezők és "power" Excel felhasználók által is karbantartható, szükség esetén módosítható.

Ügyfelünk egyes üzleti rendszerei nem tartalmaznak korszerű, API hívásokkal meghívható interfészeket, a funkciókhoz és adatokhoz való hozzáférés csak a felhasználói felületen (UI) keresztül lehetséges.

A VIR Zrt megoldása

Ügyfelünk igényei és adottságai alapján a rendszerek automatizálására felhasználói felületen keresztül csak RPA megoldás jöhetett szóba. A lehetséges RPA platformok közül az Automation Anywhere (AA) került kiválasztásra, IBM BAW platform implementálásával kiegészítve.

Az alkalmazások RPA-val való vezérlése problémamentes, az Excel alapműveletekhez (cella írás, olvasás, lap-váltás, XLS nyitás, mentés, zárás) az IBM RPA AA beépített funkciógyűjteményt tartalmaz.

A pivot táblák összeállítására, a kontírozás megvalósítására az Excel saját képességeit is igénybe vettük:

  • Szabályrendszert (file-ok elnevezési- és mapparendszere, paraméterezések, file-ok életciklusának kezelése) definiáltunk az Excel alapú műveletek automatizálásának támogatására;
  • Az Excel pivot létrehozásokhoz template-eket készítettünk, melyekhez az adatforrásokat a fent említett szabályrendszer szerint rendeltük hozzá;
  • A kontírozási szabályokat a szabályrendszer szerint CSV file-okban rögzítettük;
  • Az RPA folyamatot szakaszoltuk, így karbantartási szempontból különböző üzleti felelősök rendelhetők hozzá az egyes részfolyamatokhoz, az Excel pivot tábla template-ekhez, illetve a kontírozási szabályrendszer karbantartásához.

Végeredményben egy robosztus, rugalmas, megfelelően karbantartható RPA folyamat került kialakításra, melynek általánosítható eredményeit hasonló RPA projektekben újra tudjuk hasznosítani.

A projektben érvényesíteni tudtuk alapvetésünket, miszerint egy megoldás kialakításában rugalmasan kell kezelni az egyes összetevők kifejlesztésének eszközeit: azt használtuk, ami az adott elem kialakítására, valamint a későbbi fenttartására a legalkalmasabb Ügyfelünk szempontjából.

Megoldásunk újrahasznosítható elemeként az RPA-hoz és az Excel manipulációkhoz kialakított szabályrendszert tartjuk, mely alapvetően ügyfél-független, más RPA környezetekben is véleményünk szerint szükségszerű alapja a nagyvállalati megoldásoknak, az RPA hosszú távú fenntarthatóságának.

Termékajánló

Folyamatosan vizsgáljuk, teszteljük és elemezzük a robotfejlesztő vállalatok termékeit, és ezeket Ügyfeleink igényeivel és környezetével összehangolva fogalmazzuk meg ajánlásainkat, majd ezek elfogadása esetén vállalunk felelősséget a projektek sikeréért.

IBM logó

A szoftver robotok mai felkészültségében a magyarországi jellemző igényekkel összhangban az Automation Anywhere megoldását ajánljuk az IBM Business Automation Workflow csomagjával, bevezetését és támogatását vállaljuk.

IBM Megoldások

Kapcsolat:

Bánki Zsolt, +36 20 823 5807

banki.zsolt@virzrt.hu

A weboldalon sütiket használunk statisztikák készítése érdekében!